Umling! Dinastia unei familii de tâmplari-pictori sași!

0
453

Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează în data de 19 August 2015, de la ora 16.00, vernisajul expoziției „Moștenirea dinastiei de tâmplari-pictori Umling: cazul tavanului pictat din Vechea”.

Este vorba despre munca a trei generații ale familiei de tâmplari-pictori sași. Aceștia s-au aflat timp de o jumătate de secol în slujba comunităților reformate maghiare transilvănene, care își reparau și/sau își redecorau bisericile.

În prezent, 36 de biserici din județele Cluj, Sălaj și Bistrița-Năsăud păstrează tavanele casetate și/sau mobilierul pictat de tâmplarii-pictori din familia Umling.

Trei dintre tavanele casetate ale unor biserici care nu mai există au ajuns în patrimoniul unor muzee, acesta fiind și cazul celor 47 de casete pictate aparținând tavanului bisericii reformate din Vechea (jud. Cluj).

În expoziția de la Cluj Napoca sunt prezentate 20 de casete  restaurate de specialiștii Muzeului Etnografic al Transilvaniei.  Ele sunt prezentate publicului pentru prima dată și sunt opera lui Laurentius Umling cel Bătrân și datează din  anul 1751.

Expoziția, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a VI-a, va fi deschisă în perioada 19 august – 20 septembrie 2015.

Vernisajul va fi urmat, de la ora 17.00, de un Concert de cameră, susținut de Line Ildikó (pian) și Szőke Diána (vioară). Concertul se va desfășura în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, fiind organizat de Societatea Cluj – Orașul Comoară.

De la ora 20.00, la Buricu’ Târgului, terasa Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Asociația „Vechiul Cluj” va lansa noua serie a întâlnirilor din ciclul „Povești despre Cluj”, cu o dezbatere cu tema „Clujul – oraș liber. 699 de ani”. Participă jurnalistul Bogdan Stanciu, împreună cu istoricii Lukács József și Tudor Sălăgean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here